Categoria Diverse

Arcul de Triumf

Monumentul Arcul de Triumf va putea fi vizitat gratuit în zilele de 29, 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie 2013, între orele 12:00-20:00. Totodată, Primăria va organiza o serie de acțiuni festive pentru a sarbatori Ziua Națională a României.

Cu prilejul oferit de aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire, publicul va putea viziona în Arcul de Triumf următoarele expoziții: „95 de ani de la Marea Unire”,  „Marele Război al Reîntregirii Neamului” (fotografie şi film), „Heraldica Marilor Familii Boiereşti” (efigii din bronz, fotografii),  „Arcul de Triumf în Imagini” (fotografii, machete), „Marea Unire de la 1918” (coroanele şi sceptrul regal reproduse , fotografii).

Pe lângă  expozițiile menționate, se vor putea viziona filme istorice: „Acum ori nicioda...

Junimismul literar şi cultural

Deşi majoritatea componenţilor ei aveau aproximativ aceleaşi viziuni politice, existau şi dizidenţi ca de exemplu George Panu, care după o perioadă de activism junimist a trecut pragul spre liberalism.

Junimismul nu a fost un curent literar in sine, ci s-a remarcat prin impunerea unor norme, prin teoretizarea a ceea ce ar trebui să fie literatura română. Junimiştii au creat sub influenţa romantismului târziu.

            După George Călinescu “Junimea n-a fost decât o reuniune întâmplătoare de oameni cu multe aspiraţii comune, dar despărţiţi de o infinitate de atitudini personale.[1]Aceasta cultiva ironia şi admitea anecdota.[2]

Aşadar, societatea “Junimea” ia naştere ca o asociaţie liberă, bazată pe comunitatea de idei a unor tineri întorşi de la studi...